Protestantse Kerken België | Geloof

Huis van het Protestantisme |  contact |  organigram

Geloof


Geloven

Geloven is iets persoonlijks. Jij of u zegt: Ik geloof. Of niet. Zo verschillend mensen zijn, zo verschillend is hun geloofsbeleving. Maar hoe verschillend ook, vrijwel altijd zal het geloof een antwoord geven op de vraag naar God.

→ lees meer

Kruispunten

Soms zijn er momenten waarop de vragen extra dringend worden. Bij geboorte, bij een huwelijk, ziekte, dood, bij gebeurtenissen die ons aangrijpen, bij een zwaar verlies of juist als op de toppen van het leven. Dan kun je een manier zoeken om dat vast te houden of vorm te geven. Je kunt dat thuis doen, met iemand samen of in een groep. En ook de kerk kan een plek worden van gedenken en verwachten, van rouw of van vreugde.

→ lees meer

Het hele jaar door

Seizoenen geven het jaar afwisseling en kleur. Winter, lente, zomer en herfst geven een soort levensritme. De kerk kent haar eigen tijden en feesten. En al die feesten samen vertellen het verhaal van Jezus, de mens in wie Gods liefde te zien is.

→ lees meer

Voor de mensen

Gelovigen wordt soms verweten dat ze het allemaal zo goed weten, maar dat ze zo weinig liefde tonen. Vroom zijn wordt nogal eens gelijkgesteld met huichelachtigheid. Dat maakt bescheiden, want in de kerkelijke praktijk blijkt dat verwijt soms terecht te zijn. Daarbij komt ook nog dat de kerk in de hedendaagse politieke werkelijkheid steeds minder te zeggen heeft. Kortom: het is er voor een gelovige niet gemakkelijker op geworden om de daad bij het woord te voegen.

→ lees meer

Wij zijn niet de eersten

Hoe persoonlijk geloven dan ook mag zijn, je staat er niet alleen voor. Er is een kerkelijke gemeente die mensen met elkaar verbindt. Niet iedereen gelooft precies hetzelfde, toch is er iets gemeenschappelijks. Dat wordt gevormd door samen hetzelfde te doen, bijvoorbeeld het zingen van een lied. Maar ook door nu en dan samen hetzelfde te zeggen: Ik geloof, wij geloven. Omdat de kerk al twintig eeuwen bestaat is het geloof in al die tijd gevormd en veranderd. We mogen er eigen woorden aan geven, maar we staan ook op de schouders van vorige generaties. Daar blijven we mee in gesprek.

→ lees meer

Terug naar boven
Verenigde Protestantse Kerk in België
Brogniezstraat, 44
B, 1070 Brussel
T: 02 511 44 71
Neem contact op

Franstalige versie: epub.be